Ексклузивности, актуелности и медиум од доверба!

Власта доби нов предизвик: УНЕСКО побара од Охрид до февруари да ги урне дивоградбите

0 116

Охридските власти имаат рок до февруари да прогласат мораториум на секакви урбани трансформации на брегот на езерото, во спротивно градот ќе се најде во листата на Светско наследство во опасност.

Заклучоците беа донесени на синоќешната сесија на Комитетот на УНЕСКО одржана во главниот град на Азербејџан, Баку.

Регистарот покажа дека во Охрид има вкупно 1.076 дивоградби, од кои 409 се лоцирани во заштитен појас, односно на крајбрежјето на Охридското езеро, , во потегот на Националниот парк „Галичица” и во стариот дел на градот.

Напиши Одговор

Вашата емаил адреса нема да биде објавена.